Álommunkahely

Nőnek lenni sok mindent jelent: anyaságot, karriert, önmegvalósítást, házasságot, családot. Néha mindezt egyszerre. A kisebb és nagyobb vállalkozások egyre jobban látják, hogy a nőknek biztosítani kell létük megélésének lehetőségeit. Ehhez egy munkahely sokat tehet hozzá: nyitottságot a foglalkoztatásra, segítséget a gyerekek ellátásában, rugalmas munkaidőt vagy távmunka lehetőséget.

Összeállításunkban ezekről az új módozatokról adunk körképet.

Rugalmasabb munkaidőt!

Mos, főz, takarít, gyereket nevel – és a XX. század második felétől már karriert is épít. Hogyan fér bele mindez a nap
24 órájába? Milyen manapság az ideális munkakörnyezet egy sokoldalú nő számára? Egyre több a jó példa, de akad még teendő bőven. Rugalmas vagy részmunkaidő, távmunka otthonról, virtuális irodából – utánajártunk az aktuális trendeknek, lehetőségeknek!

Évtizedek óta jelentős probléma a magyarországi nők számára a családi élet és a szakmai karrier harmonizá-lása. Erről leginkább a munkaidő rugalmatlansága, a távmunka és a részmunkaidő alacsony elfogadottsága tehet. Szakértők szerint ezen elsősorban a következőkkel kéne segíteni: vállalati szemléletváltással, bizalommal és minőségi HR-kompetenciával. A Magyar Távmunka Szövetség (MTMSZ) tavalyi felmérése szerint számos előnnyel jár, ha a vezetők újragondolják az irodához kötött munkavégzést. Akár 50 százalékkal hatékonyabb erőforrás-kihasználást tehet lehetővé
a távmunka, és 20–30 százalékkal letornázhatja az iroda- és rezsiköltségeket. Tóth Adrienn, az MTMSZ elnökségi tagja, HR-vezető szerint ehhez a menedzsment támogatása és bizalma mellett a fokozatos bevezetés szükséges.

A 27 uniós tagország közül Magyarország a legrugalmatlanabb: nálunk 90 százalékos a fix munkaidő aránya. Ezzel szemben az élenjáró holland nők több mint 70 százaléka részmunkaidőben dolgozik. „A nőkre is fókuszáló vállalati kultúra itthoni megvalósulásáig még hosszú az út, de nem reménytelen” – hangsúlyozza Keveházi Katalin, a Jól-Lét Alapítvány vezetője. „Az egyre több pozitív tapasztalat átadása mellett a hazai cégvezetők bizalmatlanságát és idegenkedését egészséges szakmai vitákkal lehetne csökkenteni. De ma még az számít rugalmasságnak, ha valaki éjjel, hétvégén otthonról is befejezheti a munkáját az irodában töltött napi 8-10-12 óra után.”

Motivációs eszközként is jól használható a távmunka: csökkenti a stresszt, a hiányzásokat, a fluktuációt – és segít a kulcsemberek megtartásában. Bondici Balázs, az Isee Q munkaerő-közvetítő és fejvadász cég egyik társalapítója szerint aki ebben részesül, az egyfajta kiváltságot kap vezetőjétől. De nem mindenki jó távmunkára. Alapkövetelmény az önálló munkavégzésre alkalmas személyiség, aki jól be tudja osztani az idejét – priorizálja a feladatokat –, és jobban tud irodától távol dolgozni, mint közösségben.
A legtöbb munkaadó számára fontos a megbízhatóság is. „Ilyen téren is már több referenciavizsgálatot végeztünk az általuk kidolgozott, speciális módszerrel. Ezek a szűrők biztosítják, hogy nem csalódással, hanem kölcsönös elégedettséggel jár majd az új együttműködés.”

A mielőbb rendezendő helyzetre Fehér Zsolt, az Assessment Systems International szakértője az Y-generációs probléma oldaláról világít rá. „A mai huszon-harmincéves fiatalok számára a munka és a magánélet egyensúlya nem cél, hanem kiindulópont. Ez a work hard, play hard nemzedéke, amely hihetetlen akarással, lelkesedéssel végzi a munkáját, hogy aztán ugyanilyen energiával szórakozhasson és ápolhassa kapcsolatait nap mint nap. Ez a motivációs válság most még csak a szervezetek alsóbb szintjén érződik. De ha most nem lépnek a vezetők, az érintettek rövid időn belül más állás után néznek, akár külföldön is.”

Egyre több vállalat ismeri fel az atipikus foglalkoztatásban rejlő lehetőségeket. Barabás Erika, az IBM Magyarország HR igazgatója szerint ennek sikere a technológiában és a megfelelő foglalkoztatáspolitikában rejlik. Somorjai Éva, a Magyar Telekom Nyrt. HR vezérigazgató-helyettese kiemelte, hogy náluk ez az arány meghaladja a 10 százalékot. Vadász Attila, a TCT Hungary Kft. ügyvezető igazgatója egy szoftver segítségével automatizálta a távmunkások kontrollját, így a cég létszáma három év alatt megháromszorozódott. A fluktuáció csökkent, és a kollégák sokkal jobb teljesítményt nyújtanak.

Népszerűek még a vállalati kismamaklubok (a UPC, a KPMG, a Magyar Telekom alkalmazza), amely a munka világába való visszazökkenést segíti a tudás, a munkához szükséges készségek felfrissítésével, a kapcsolatok újraépítésével, az időmenedzsment fejlesztésével.

Akadnak cégek – ilyen a már említett Mars – ahol a vezetőket is tréningezik („érzékenyítő kurzusokkal), miként bánjanak a várandósokkal, a gyesről visszatérőkkel.

Óvodai, bölcsődei támogatás

Mintaadó a nyolcezer fővel működő Magyar Telekom is, ahol a kismamák 64 százaléka tér vissza sikerrel (az országos átlag 20 százalék). A vállalatnál úgy tapasztalják, hogy egyre korábban – a gyermek 1-1,5 éves korában – kezdenek el újra dolgozni a kisgyermekesek. A „családsegítő program” keretében a vállalat támogatja a bölcsődei, óvodai elhelyezést. Ezenkívül tavaly 495 telekomos gyermek családjának nyújtott támogatást a nyári táboroztatáshoz. Szintén hasznos szolgáltatás a két budapesti és két vidéki telephelyen igénybe vehető gyerekbarát iroda, ahová rövid időszakra (pár órára, 1-2 napra) a szülő behozhatja
a gyermekét.

Példaként állítható még a Dunaújvárosi Kórház is, ahol családi napközi működik, és az Avis, ahol saját óvoda áll rendelkezésre.

Munkaszervezés: igényekre szabva

Javítható a dolgozói elégedettség jó munkaszervezéssel is. Egyik kedvelt módszer a törzsidő. A Grundfos Magyarországnál például 9-től 16 óráig tart szellemi dolgozóknál a kötelező irodai jelenlét. A kezdés és az elmenetel időpontját a dolgozó saját maga választja ki. A lényeg, hogy meglegyen a napi munkaidő. Így megoldható
a gyermek iskolába/óvodába kísérése, elhozatala, és jut idő a hivatali ügyintézésre is.

Nagy segítség lehet, ha a szabadságtervezésnél a gyermekesek pihenését az iskolai szünethez igazítják.

Karrierépítés cégen belül

A munka-magánélet egyensúlyára való figyelés mellett az egyenlő bánásmód biztosítása és a cégen belüli karrierépítés segítése is nőbarát intézkedésnek számít. Ebben minta értékű a 2800 fős, amerikai tulajdonban levő Budapest Bank, ahol az anyacég által életre hívott Női Hálózat működik. Ennek célja, hogy a tapasztaltabb vezetők támogassák a tehetséges fiatal nőket, a nők megismerjék egymást,
a vezetők pedig lássák, kiben van ambíció és potenciál. A banknál egyébként a felsővezetők 18, a középvezetők 30, a csoportvezetők 52 százaléka nő. Rolek Ferenc vezérigazgató-helyettes egy esélyegyenlőségi konferencián elárulta, náluk átlagosan tízszázalékos a bérdifferencia minden vezetői szinten a férfiak javára, de ez nem a nemtől, hanem a munkával kapcsolatos tényezőktől függ. Van példa arra is, ahol a nők jobban keresnek, például pénzügyi középvezetői és marketing területen. A cégnél évente felülvizsgálják a munkatársak bérezését, fókuszálnak a női-férfi béreltérésekre is, nézik, vannak-e „kilógó” fizetések.

Távmunka bevezetése 7 + 1 lépésben, Magyar Távmunka Szövetség 

1. Bontsa a munkaköröket folyamatokra, és rendelje hozzájuk a megfelelő embereket.

2. Gondolja végig, ki mennyire alkalmas önálló munkavégzésre.

3. Vezesse be az ún. törzsidőt (pl. 10 és 14 óra közt), amikor kötelező
az irodában lenni.

4. A szombati munkanapokra hirdessen home office-t.

5. Minden hónapban engedélyezzen egy távmunkanapot.

6. Legyen folyamatos a visszacsatolás.

7. Pozitív tendencia esetén térjenek át a rendszeres, heti egy-két
távmunkanapra.

+1. Az új álláshirdetéseknél tüntesse fel a rugalmas munkavégzés lehetőségét.

Forrás: Magyar Távmunka Szövetség

Iroda egyetlen órára

Új trend itthon a virtuális vagy közösségi iroda. A Budapesten, Pécsen, Szegeden és Debrecenben is működő szolgáltatást azok veszik igénybe, akiknek nincs minden nap szükségük saját irodára. Egy munkaállomás óránként 480–3500 forint, naponta 1450–4000, havonta pedig 15 600-44 000 forint. A díjak nemcsak a munkaasztalt, hanem a vele járó infrastruktúrát (PC, internet, nyomtató, szkenner, fax) és a vendéglátást is tartalmazzák.

Forrás: Haszon Nőknek magazin