MTMSz Minősített Távmunka – tanúsítás, munka, kontroll

A vállalati távmunka intézkedések támogatására a Magyar Távmunka Szövetség (MTMSz) szakmai szempontrendszert és kontrolling megoldást is ingyenesen elérhetővé tett a most útjára indított MTMSz Minősített Távmunka portálján, a https://minositett.tavmunka.org címen.

A nem helyhez kötött munkakörök viszonylag könnyen, távmunkában is elláthatók. Ez a jelen helyzetben nem csak lehetőség, hanem az üzletmenet-folytonossághoz kapcsolódó szükséges óvintézkedés is egyben. A terjedő koronavírus fertőzésre adott vállalati reakció – ahol az lehetséges – világszerte a távmunka azonnali bevezetése (lásd Microsoft, Twitter, Volkswagen, Nokia) vagy az erre való felkészülés.

A távmunka ad-hoc bevezetése azonban megfelelő felkészülés és kontroll környezet hiányban üzletmenet-folytonossági problémákat is okozhat, így a Magyar Távmunka Szövetség fontosnak tartja, hogy a megfelelő szakterületek tekintsék át jogi, információbiztonsági, IT, kommunikációs, HR, munkaszervezési és kontrolling szempontú felkészültségüket. Ebben kívánnak segítségükre lenni a vállalatoknak az ingyenesen elérhetővé tett minősítési kérdőívükkel és kontrolling megoldással.

A https://minositett.tavmunka.org/minosites címen elérhető kérdőív szakmai szempontokat ad a távmunkára való felkészüléshez, továbbá kitöltése és beküldése esetén a Szövetség megfelelőségi oklevelet is kiállít, amely mind a vállalatvezetés mind a munkavállalók számára objektív igazolása lehet a távmunkára való felkészültségnek.

A https://minositett.tavmunka.org/JC360-HomeOffice  oldalon ingyenesen elérhető továbbá a JC360 HomeOffice kliens, amely a népszerű magyar JC360 mérési rendszer kifejezetten a Magyar Távmunka Szövetség számára kialakított ingyenes kliense. Az alkalmazást egyrészt a távmunkázni tervező munkavállalók is letölthetik, és ezzel támaszthatják alá azt, hogy ők és munkakörük igenis alkalmas a távmunkára. A kliens napi jelentése ugyanis objektív információt ad az otthoni munkavégzésről, így elejét véve az olyan vezetői megnyilvánulásoknak, miszerint a „távmunkás az otthon nem dolgozik”. Másrészt a munkáltató is indítványozhatja a használatát, ezzel objektív módon téve transzparensé az irodán kívüli munkavégzést.

A portálon nyújtott szolgáltatások szélesebb körben való terjesztéséhez az MTMSz Partner/mentor Programot is indított, amelybe várja azon önkénteseket, akik jelenleg is dolgoznak valahol és vállalják, hogy a jelenlegi munkáltatójukat, vagy kapcsolati hálójukban meglevő más vállalatot felkészítenek a tanúsításra, illetve valós távmunka lehetőséget tesznek közzé a portálon. A tanúsítás, munka-hirdetés és JC360 HomeOffice kliens használat után befolyt adminisztrációs díjból a partnerek jutalékra jogosultak. Bővebb leírás ITT olvasható a lehetőségről!

 


 A Magyar Távmunka Szövetség (MTMSz) 2004-óta a hazai távmunkáltatás elterjedéséért tevékenykedik. Az MTMSz Minősített Távmunka (https://minositett.tavmunka.org) portált is abból a célból hozta létre, hogy autentikus félként segítse

  • a szervezetek felkészítését a távmunkáltatásra (lásd: Minősített távmunka),
  • valós távmunkákat összefogja és elérhetővé tegye a valós távmunkások felé (lásd: Távmunka hirdetések és önéletrajzok),
  • továbbá a bizalmat megerősítő kontroll lehetőséget is kínáljon azon vezetők számára, akik a „data driven” világban hisznek (lásd: Távmunka Kontroll).

 

A JC360 17 országban, mintegy 700 nagyvállalatnak nyújtja a szellemi foglalkoztatottak valós idejű mérési rendszerét, amely a fenntartható vállalati hatékonyág mellett a rugalmas foglalkoztatási formák ellenőrzött IT kereteit is biztosítja.

————————-

 

Minősített távmunka

A távmunka sikeres alkalmazása alapos körültekintést igényel. A Magyar Távmunka Szövetség összegyűjtötte az alapvető jogi, adatvédelmi, informatikai, munkaügyi, munkaszervezési szempontokat, hogy segítse a megvalósítást. Ezeknek való megfelelés alapján MINŐSÍTÉS AD, amely belépő a távmunkát sikeresen alkalmazó cégek világába. A minősítési folyamat leírása itt található:
https://minositett.tavmunka.org/minosites-folyamat

 

Távmunka hirdetések és önéletrajzok

A távmunka lehetősége egyre több szervezet és munkavállaló számára már a jelen. A Magyar Távmunka Szövetség segít a VALÓS távmunka meghirdetésében és a távmunkások toborzásában. A Minősített Távmunka portálon lehetőség van távmunkát hirdetni vagy távmunkásként regisztrálni. A minősítéssel rendelkező cégek számára mindezt ingyen. A Szövetség a hirdetések valódiságát ellenőrzi, hogy az egyre terjedő visszaéléseket és álcázott hirdetéseket kiszűrje. A távmunka hirdetések folyamata itt található:
https://minositett.tavmunka.org/munka-folyamat

 

Távmunka Kontroll

A távmunka alapja a BIZALOM. A bizalom alapja pedig az objektív KONTROLL lehetősége. Gyakorlati tapasztalatok azt igazolják, hogy megfelelő kontroll nélkül a távmunka csak nehezen lehet sikeres. A Magyar Távmunka Szövetség minden cég és munkavállaló számára lehetővé tette az alapvető objektív kontrollt. A kontroll folyamata itt található:
https://minositett.tavmunka.org/kontroll-folyamat

 

JC360 HomeOffice kliens

A JC360 HomeOffice kliens a JC360 szolgáltatás (https://jc360.jobctrl.com) egy kifejezetten a Magyar Távmunka Szövetség részére kialakított, csökkentett funkcionalitású kliens programja. Az egyedi csomag célja az volt, hogy minimális adminisztrációval, kifejezetten a távmunka végzésre kihegyezve álljon rendelkezésre egy olyan megoldás, amely valóban objektív módon képes mind a foglalkoztató, mind a távmunkás felé napi és heti jelentések formájában bemutatni a megtörtént munkát. További információ:
https://minositett.tavmunka.org/JC360-HomeOffice

 

 

 

További információ:  minositett@tavmunka.org