Mit tanultunk a távmunkáról az elmúlt négy évben?

Szerző: Ehlers Diána, a Magyar Távmunka Szövetség tagja


Az alkalmazottak és a vezetőség perspektívái a távmunkával kapcsolatban

Négy éve a COVID-19 világjárvány arra kényszerítette a vállalkozásokat, hogy az irodáikat bezárva a távmunkára álljanak át.

Az elmúlt években számos kutatás eredményeit ismerhettük meg, amelyek a távmunka hatékonyságát és pozitív hatásait vizsgálták. A Huffington Post egy korábbi cikkében számos ilyen kutatási eredményt foglalt össze, melyeknek célja a távmunka hatékonyságának és munkavállalói elégedettségének elemzése volt.

Több kutatási eredmény azt mutatja, hogy azok a cégek, amelyek ragaszkodnak a kötelező teljes munkaidős irodai jelenléthez, saját kárukra teszik. Többek között Mark Zuckenberg, a Facebook alapítója úgy gondolja, hogy a mérnökök több munkát végeznek az irodában, Jamie Dimon a JPMorgan vezérigazgatója minden alkalmazottat visszahívott az irodákba 2021 májusában, s a távmunkáról azt mondta, hogy „nem működik azok számára, akik sürgetni akarnak”. Hasonló véleményét a Zoom vezetése is megosztotta, azonban ők az alkalmazottaknak hibrid munkavégzést ajánlottak heti két napi irodai jelenléttel. 

A Pew Research Center 2023 márciusában végzett felmérése szerint az amerikai munkavállalók körülbelül egyharmadának volt vagy van lehetősége a teljes távmunkára, azonban a munkavállalók körülbelül 61%-ának erre nem volt lehetősége.

Mit gondolnak erről a munkavállalók?

A pandémia előtt egy évvel, 2019-ben az Owl Labs videokonferencia-cég végzett felmérést az Egyesült Államokban  1200 munkavállalóval és azt találták, hogy a távmunkát végzők 13%-kal nagyobb valószínűséggel maradnak jelenlegi munkahelyükön a következő öt évben, mint az irodai dolgozók. Emellett a felmérésben résztvevők 81%-a egyetértett azzal, hogy a távmunka lehetősége miatt nagyobb valószínűséggel ajánlják cégüket ismerőseiknek és 80%-a egyetértett azzal, hogy a távmunka kevésbé teszi stresszessé őket.

Ezt alátámasztja a Global Work-Life Survey, amelyet a Remote, a Future Workforce Alliance és az IE Business School közösen készített.  A világ számos iparágában dolgozó munkavállalókat kérdeztek meg a különböző környezetekben szerzett tapasztalataikról. A kutatók azt találták, hogy az irodában dolgozók 41%-a tapasztal kiégést, szemben a távmunkát végzők 26%-ával.

2022 márciusában a Microsoft második éves Work Trend Indexe szerint a válaszadók 53%-a az egészségét és jólétét helyezi előtérbe a munkával szemben, azonban az egy évvel korábbi tanulmányuk kimutatta, hogy a távmunka-hét átlagosan 10%-al több nőtt. A kutatók szerint ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy az alkalmazottak több órát dolgoznak a hosszabb munkahéten belül, hiszen ennek oka lehet az, hogy például hosszabb szüneteket iktatnak be, vagy más tempóban végzik a feladataikat.

A 2024-es Microsoft által publikált Work Trend riport a mesterséges intelligencia (MI) jelentőségét és hatékonyságát vizsgálta a munkavállalók szempontjából. Úgy találták, hogy az MI sok esetben segítséget nyújthat kreativitásban és produktivitásban. A hatékony felhasználók gyakran hetente többször is használják a mesterséges intelligenciát és naponta több mint 30 percet takarítanak meg.
Az adatok szerint a felhasználók számára a mesterséges intelligencia kezelhetőbbé teszi a munkahelyi terheket (92%), élvezetesebbé teszi a munkát (91%), javítja kreativitásukat (92%), segíti a motivációt (91%) és hogy a legfontosabb feladatokra koncentráljanak (93%).

Az otthoni munkavégzés gyakorlata és kihívásai

Sok esetben a munkavállalók nagyra értékelik a lehetőséget, hogy otthonról végezhetik feladataikat, s a mindennapi irodai jelenlét nem kötelező. Számukra a távmunka vagy hibrid munkavégzéssel járó autonómia nagy segítséget nyújt és nem kívánnak lemondani róla.

Leginkább olyan országokban, ahol a távmunkavégzés kulturálisan elfogadott volt a pandémia előtt (pl.: Egyesült Államok, Kanada vagy Új-Zéland), a távmunkára való átállás nem olyan nehézkes, mint máshol. Ha a jogszabályi keret adott, a munkaadók és a munkavállalók részéről is ez a fajta megoldás nem terhet, hanem inkább pozitív lehetőséget biztosít, ez megkönnyíti annak integrálását.

A távmunka negatív és pozitív következményeit vizsgáló kutatások szerteágazóak – különböző elemeket vizsgálnak és leginkább menedzsment, mintsem pszichológiai szempontokra fókuszálnak. A rendelkezésre álló kutatások eredményei azonban eltérőek. Így van olyan tanulmány, amely rámutat arra, hogy a távmunka negatív hatással lehet az emberek mentális egészségére, különösen a nőkre. A munka és a családi szerepek közötti konfliktus érzése mellett a depresszió és szorongás aránya is nőhet a távmunka során. Azonban más vizsgálat eredménye szerint a távmunka pozitív hatással lehet a jólétre, amely segít abban, hogy a karriert, családot és barátokat összegyeztessék, emellett több szabadidőt hagyhat a munkavállalónak, csökkentheti a köztudottan negatív hatású ingázást, így a fentiek okán a mentális egészségre is jó hatással van. 

Fontos hangsúlyozni, hogy a pandémia idején végzett távmunka nagyrészben nem önkéntes, hanem kötelező volt, ami tovább súlyosbíthatta a helyzetet. Ha a munkavállalók nem voltak felkészülve a távmunkára, és munkáltatójuk nem nyújtott megfelelő támogatást – sem menedzsment, sem eszkaláció, sem egyértelmű és részletes dokumentációk (SOP) szintjén –, akkor erre a dolgozók inkább kihívásként mintsem lehetőségként tekintettek. Emellett a világjárvány idején – ami stresszfaktornak minősíthető –, az egészségügyi problémák, gazdasági és munkahelyi válságok mélyen érintettek szinte mindenkit valamilyen formában.

Az „átmenet” szükségessége – az átmeneti (liminális) tér szerepe

A világjárvány óta egyes társadalomtudósok rávilágítottak a napi ingázás felszámolásának hátulütő oldalára: az Organisational Psychology Review 2022 októberében megjelent egyik tanulmányában a kutatók azzal érveltek, hogy az ingázás az egészséges átmeneti tér forrása – egy olyan idő, amely mentes a munkától, a munkával kapcsolatos kihívásoktól, és az otthoni szerepünktől is. A munkából hazafelé, vagy otthonról a munkába tartva egyik „hivatásunk” sem uralja a teret. Ez az átmeneti időszak – akár negyven perc a buszon, vagy másfél óra az autóban – lehetőséget ad arra, hogy felkészüljünk a munkahelyi vagy otthoni szerepünkre. A távmunkát végzők ezt az átmeneti teret elveszítik az otthoni munkavégzés során. A tanulmány szerzői szerint a „mentális sebességváltás képessége” szükséges ahhoz, hogy lelkileg egyik szerepből a másikba tudjunk lépni stressz és kiégés nélkül. 

De vajon muszáj ahhoz munkába járnunk, hogy ezt a teret kialakítsuk magunknak?

Az átmeneti tér lehetséges a távmunkát végzőknek. Egy új rutin bevezetésével lehetőséget adhatnak maguknak arra, hogy a laptop lezárása és a családban betöltött szerepbe való átlépés között időt adnak maguknak például egy rövid sétával munka előtt és munka után. Emellett például napi, rövid meditációs gyakorlatokkal is segíthetik ennek az átmeneti időszaknak a beiktatását. 

Míg az átmeneti tér beiktatása valóban fontos lehet a hosszú távú kiégés nélküli távmunkavégzéséhez, meg kell említeni, hogy a munkába való járás nem feltétlenül jelent pozitív élményt a munkavállalók számára. Egy másik tanulmány megállapította, hogy az átlagosnál hosszabb ingázás fokozta a munkától való pszichológiai elszakadást és az ellazulást. A nehéz ingázási napokon azonban kevesebb pszichológiai elszakadásról és kevesebb ellazulásról számoltak be a kutatásban résztvevők.

Az otthoni munkavégzés hosszú távú jó hatása

A távmunkát végzők és feletteseik közötti egészséges munka kapcsolatának nagy szerepe van a hosszútávú közös együttműködésben. A sokak által megvetett mikromenedzselés szinte lehetetlen távmunka során. A bizalom kiépítése és ápolása, az átlátható kommunikáció a menedzsment részéről a munkavállalók irányába nagy segítséget nyújthat a hatékony együttműködésben.

Ezt alátámasztja a Pew Research vizsgálata, amely szerint a munkavállalók 71%-a úgy véli, hogy az otthoni munkavégzés segít nekik a life-work egyensúly megteremtésében. Emellett a megkérdezettek 71%-a szerint felettesük megbízik bennük.  

Ha a munkába és munkából való utazás szerepére visszatérünk, az átmeneti idő megteremtését napi rutin bevezetésével segíthetjük, emellett az üvegházhatású gáz kibocsátás is csökkenthetjük. Papadogiannaki és tsai (2023) a COMECAP előadásán ismertették, hogy a távmunka hozzájárult a CO 2 -kibocsátás 49-55%-os csökkenéséhez. „Ezen túlmenően, ha 20%-kal csökkent az autóhasználat a munkába járáshoz és onnan haza, a közlekedés körülbelül 30%-os csökkenését eredményezte.” Hasonló eredményt mutatott a PNAS kutatás eredménye, mely szerint a távmunkát végzők az üvegházhatású gáz-kibocsátás kevesebb mint felét termelik az irodai alkalmazottakhoz képest. A hibrid munkavégzés is csökkentheti az egyén károsanyag-kibocsátását akár 29%-al. 

A COVID-ot megelőző években kevesebb figyelmet fordítottunk a távmunka lehetőségeire és kihívásaira, mint jelenleg. Az előttünk álló hosszú úton meg kell tennünk a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy ez a munkaforma még szélesebb körben elfogadottá váljon, és mind a munkavállalók, mind a munkahelyek számára kényelmes megoldást nyújtson.

Bár számos kihívás vár még ránk, az új lehetőségek bőséges formában jelenhetnek meg azok számára, akiknek ez lehetőséget teremt, legyen szó nagyvárostól távolabb élő szakemberekről,  kisgyermekes szülőkről vagy mozgáskorlátozottakról.

Forrás:

2019 State of Remote Work Report. (2019, September 18). Owl Labs. https://resources.owllabs.com/state-of-remote-work/2019

AI at Work Is Here. Now Comes the Hard Part. (n.d.-b). https://www.microsoft.com/en-us/worklab/work-trend-index/ai-at-work-is-here-now-comes-the-hard-part 

Bishop, T. (2021, September 14). Microsoft remote work study: Average length of workweek has increased 10% during pandemic. GeekWirehttps://www.geekwire.com/2021/microsoft-remote-work-study-average-length-workweek-increased-10-pandemic/ 

Bloom, N. (2024, April 1). SURVEY: Remote work isn’t going away — and executives know it. Harvard Business Review. https://hbr.org/2023/08/survey-remote-work-isnt-going-away-and-executives-know-it

https://www.pewresearch.org/short-reads/2023/03/30/about-a-third-of-us-workers-who-can-work-from-home-do-so-all-the-time/

Islam, N., Baun, K., & Racette, R. (2023). Effects of telework on anxiety and depression across the United States during the covid-19 crisis. PloS one18(1), e0280156. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0280156 

McAlpine, K. L., & Piszczek, M. M. (2023). Along for the ride through liminal space: A role transition and recovery perspective on the work-to-home commute. Organizational Psychology Review13(2), 156-176. https://doi.org/10.1177/20413866221131394

Papadogiannaki, S., Liora, N., Parliari, D., Cheristanidis, S., Poupkou, A., & Melas, D. (2023, August 28). Assessing the Carbon Footprint of Teleworking: A Case Study of Two Research Projects before and after the COVID-19 Pandemic. In Conference: 16th International Conference on Meteorology, Climatology and Atmospheric Physics—COMECAP 2023. Conference: 16th International Conference on Meteorology, Climatology and Atmospheric Physics—COMECAP 2023, Athens, Greece. https://doi.org/10.3390/environsciproc2023026101 

Piszczek, M. M., & McAlpine, K. L. (2020). On the Road Again: The Mitigating Effects of Commuting on Work-Family Negative Spillover. Proceedings – Academy of Management2020(1), 17098. https://doi.org/10.5465/ambpp.2020.17098abstract 

Reuschke, D. (2019). The subjective well-being of homeworkers across life domains. Environment and Planning A: Economy and Space51(6), 1326-1349. https://doi.org/10.1177/0308518X19842583 

Tao, Y., Yang, L., Jaffe, S., Amini, F., Bergen, P., Hecht, B., & You, F. (2023). Climate mitigation potentials of teleworking are sensitive to changes in lifestyle and workplace rather than ICT usage. Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America120(39). https://doi.org/10.1073/pnas.2304099120 

Wickersham, P. (2023, August 18). Remote workers are happier and healthier than in-office counterparts, survey finds. Blog. https://remote.com/blog/global-work-life-surveyWong, B. (2024, April 5). 10 undeniable benefits of working from home, according to science. HuffPosthttps://www.huffpost.com/entry/benefits-of-working-from-home-according-to-science_l_660c30a0e4b0328a72be17cd